Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

As Time Goes By!!!!!!

Ωριμάστε μαζί μας!!!!!!!!!!!!

Νάμαστε πάλι εδώ λοιπόν, μετά από πολύ καιρό (θα διαβάσετε σε άλλλη ανάρτηση το γιατί) να ανεβάζουμε επιτέλους άρθρα που ξεκίνησαν με πολλή αγάπη και θέληση εδώ και κάποιους μήνες αλλά δεν έλεγαν να τελειώσουν και να τοιχοκολληθούν.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση ξεκίνησε φθινοπωριάτικη, χάρη σ'ένα φίλο που ρώτησε για την ωρίμανση των σαπουνιών (φαντάζομαι μέχρι τώρα θα έχει πάρει τουλάχιστον master στην σαπωνοποιία) όταν  ανήσυχοι, δημιουργικοί και μετακαλοκαιρινοί αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε, μαζί με τα ρούχα και τη φασίνα!!!! (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου,.....), και για τα περαιτέρω.
Πάρε νά'χεις κάτι νέα σαπούνια, κάτι ολοκαίνουργιες ιδέες, ανανεωμένες συνταγές και πάει λέγοντας.
Και να θέλω ν'αγιάσω και να ηρεμήσω η γυναίκα, δεν υπάρχει καμμία περίπτωση.
Οι φίλοι και γνωστοί, με τους οποίους συχνωτίζομαι τα ... κάποια .... τελευταία χρόνια μία από τα ίδια. Ελάτε να ψάλλουμε όλοι μαζί τον "Ακάθιστο", αν μ'εννοείτε...........
Κάτι το τηλέφωνο να χτυπά .... : "έλα να σου πω, έχω μια ιδέα, ........" (εδώ πάει το Ωχ! αλλά εκείνη την ώρα δεν το καταλαβαίνεις).
Κάτι τα μηνύματα στο φατσοβιβλίο....... "θέλεις να βρεθούμε για καφεδάκι που έχω κάτι να συζητήσουμε???? ................." (κι εδώ ξαναπάει το Ωχ! αλλά πάλι δεν πιάνεις το βαθύτερο νόημα με την πρώτη).
Κάτι που είδες μετά από τόσο καιρό κάποιους γνωστούς : ......"έλα σε περιμένω την άλλη εβδομάδα. Πέρνα να τα πούμε ...............!!!!" .............. (ΩΧ! και πες και κανένα ΑΜΑΝ.... ταιριάζει σε κάθε περίπτωση).
Και μετά περιφέρεσαι ωσάν την Μπλανς Ντυμπουά με ύφος ανεμοδαρμένο και φεγγαροχτυπημένο ν'αναρωτιέσαι πόσες ώρες έχει η μέρα, πόσες μέρες η εβδομάδα, πόσες εβδομάδες ο μήνας και τί ώρα περνάει το υπεραστικό να σηκωθείς να φύγεις να πας στα Μάταλα σε μια σπηλιά!!!!!!!!
                                         ONE WAY TICKET PLEAAAAAAAAAAASE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τέλος πάντων, επειδή, όπως με πληροφόρησαν, αργεί πολύ να περάσει το όχημα, είπα να γράψω το κατιτίς μου να ξεχαστώ ..............
Ετσι, λοιπόν, λόγω της ερώτησης που δέχθηκα  είπα να αναφερθώ σ'ένα θέμα που πιστεύω ότι θα έχει απασχολήσει αρκετούς εξ ημών και υμών κατά καιρούς.............. και αν υμάς δεν σας έχει απασχολήσει μέχρι τούδε ...... it was about time .........(ως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι).

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ των σαπουνιώνεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε ..............
 
Εχουμε όλοι και όλες διαβάσει, ακούσει, γράψει  διάφορα αν δεν με απατά η μνήμη μου (που συνήθως με απατά αλλά είναι καλός χαρακτήρας κατά βάθος και την συγχωρώ).......... Ας έρθω λοιπόν, να προσθέσω σε όλο αυτό το χαμό και τα δικά μου σχόλια, τα οποία προέρχονται από πολύωρες μελέτες και κυρίως από προσωπικές εμπειρίες.
Λοιπόν, όσοι ασχολούνται με την παρασκευή σαπουνιών (κανονικών εννοούμε και όχι γιαλαντζί του είδους ......"έλα να σε λυώσω γλυκερινάτη μου βάση, να σε μοσχομυρίσω, να σε ζωγραφίσω και να σε καλουπώσω"...........), γνωρίζουν ότι τα σαπούνια πρέπει να μείνουν ήρεμα, ανέγγιχτα και παρθενικά, γύρω στις 6 εβδομάδες, τουλάχιστον, να ωριμάσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό ισχύει φυσικά για τα καλλυντικά σαπούνια, στα οποία έχουμε προσθέσει και τα βουτυράκια τους και τα επιπλέον λαδάκια τους και ό,τι άλλο μας υπαγορέψει η φαντασία και η όρεξη μας, ενίοτε και η ..... διαστροφή μας...................!!!!!!!!!!!!!!!
Οσον αφορά, το υπέροχο σαπουνάκι Καστίλης, του ελαιολάδου βεβαίως, βεβαίως, η αγωγή που πρέπει ν'ακολουθήσουμε μιλάει για περίπου εξάμηνο, ξανατουλάχιστον ..................... Εδώ θα επισημάνω ότι μιλάμε για το σαπούνι που παρασκευάζουμε μόνοι μας και έχει μόνο ελαιόλαδο (άντε και στο τσακίρ κέφι, ελάχιστο καστορέλαιο και/ή ελαχιστότατο λάδι καρύδας να έρθει να αφρατέψει ο αφρούλης και από Καστίλης να μετονομαστεί σε .... Μπαστίλης)και όχι τα ετοιματζίδικα που περιέχουν και διάφορες άλλες ομορφιές. Επειδή κάποιοι με ρωτάνε αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν στα καθαριστικά και όχι μόνον, σαπούνια του εμπορίου, θέλω να ενημερώσω ότι αυτά τα σαπούνια συνήθως περιέχουν, από το πιο απλό, φοινικέλαιο και λάδι καρύδας και μάλιστα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τί ποσοστό. Μπορεί, επίσης, να περιέχουν κι άλλα, αλλά αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα που προσθέτουν οι εταιρείες. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς θα αντιδράσουν στις διάφορες συνταγές που θα προστεθούν. Σ'αυτή την περίπτωση ΜΟΝΟ μια δοκιμή θα σας απαντήσει και .... ενδεχομένως ...... θα σας πείσει!!!!!
Και θα έρθετε τώρα, λοιπόν, εσείς και θα μου πείτε.... : "Κοιτάξτε μανδάμ, ένεκα που είμαι αδύναμος χαρακτήρ, δεν ημπορώ, δεν δύναμαι να περιμένω επί μακρόν την ωρίμανσιν ταύτην........!!!!!!!"
Τί να πω τώρα εγώ??? ........ Οτι δεν σας νοιώθω??? ........ Οτι δεν συμπάσχω μαζί σας??? ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ!!!!!
Το έχω περάσει κι εγώ το λουκάκι μου χοντρά χοντρά........ Ως εκ τούτου, από τη μια η κουμπάρα από την άλλη το τριβέλι στον ....... απαυτούλη μου οδηγήθηκα, η ανυπόμονη και περίεργη κόρη, στο ..... (κρατάμε ανάσες!!!!!) CPOP/DWCP = Cold Process Oven Process/Discounted Water Cold Process (ήτοι .... ψυχρή μέθοδος με χρήση φούρνου/ ψυχρή μέθοδος με μείωση νερού) (αφήνουμε ανάσες!!!!!!).
Τί είναι τώρα αυτό????
Από τη μια, η μέθοδος φούρνου έχει περιγραφεί και από μένα σε συνταγές και από την κουμπαροδιδάξασα νεάνιδα!!!!!!
Αντί να διπλοτυλίξουμε τα καλούπια μας με κουβέρτες, βελέντζες της γιαγιάς και άλλα τέτοια προικώα και στη συνέχεια να κάνουμε έξωση σε συμβίους, τέκνα, κατοικίδια και τα συναφή, για να απλώσουμε τις σαπωνοδημιουργίες μας, απαγορεύοντας για ένα διήμερο τη διέλευση κάθε ζώντος οργανισμού σε απόσταση 100 μέτρων (που λέει ο λόγος, εκτός αν κατοικούμε σε επαύλεις, αρχοντικά και παλάτια οπότε δεν λέει καθόλου ο λόγος), τυλίγουμε ωραία, ωραία τα καλουπάκια μας με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στοιχισμένα στο ρηχό ταψί του φούρνου (μην ξεχάσετε να στρώσετε κι ένα χαρτί ψησίματος για τον φόβο της διαρροής ή του ξεχυλίσματος).
Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στον αέρα στους 60 - 65 max. και βάζουμε τα καλούπια μας για 2 - 2 1/2 ωρίτσες. Σταυρώνουμε και προσευχόμαστε να μην κάνει μπουμ!!!! Μετά από το διάστημα αυτό και εφόσον όλοι χαίρουμε άκρας υγείας και αρτιμέλειας, σβήνουμε το φούρνο και χωρίς ν'ανοίξουμε την πόρτα αφήνουμε περίπου 10 - 12 ώρες ακόμα. Ξεκαλουπώνουμε, κόβουμε και πεχαμετρούμε.
Εκείνη, λοιπόν, τη στιγμή  βλέπουμε ότι το έχει το ριγμένο του το Ph - άκι. Προσωπικά, δεν μπορώ ν'αντισταθώ στον πειρασμό και όσα σαπούνια βγαίνουν με Ph 7, τα χρησιμοποιώ άμεσα. Ομως, μόνο για να ξεχαρμανιάσω. Μετά την πρώτη μπάρα, το αφήνω το χρυσούλι μου ήσυχο ήσυχο (καλά δεν παίρνω κι όρκο ένεκα που είμαι και ολίγον αδύναμος χαρακτήρ).
Από την άλλη, αντί να χρησιμοποιήσουμε την αναλογία νερού-σόδας 2.5 - 2.7: 1, που συνηθίζουν και συστήνουν οι περισσότεροι σαπωνοποιοί, ρίχνουμε την ποσότητα του νερού και μπορεί να φτάσει και στο 1:1. ΜΗΝ το επιχειρήσετε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Για να φτάσουμε σ'αυτά τα επίπεδα πρέπει να γράψουμε πολλές ώρες πτήσης..............................
Προσωπικά ξεκίνησα με ένα 25% νερό (αναλογία με το σύνολο των λαδιών) δηλ. περίπου 1.9 :1 και έφτασα μέχρι το 23%, δηλ. περίπου 1.7 : 1.
Ολα καλά και όλα ανθηρά μέχρι εδώ. Δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα ειδικά όταν έμενα στα σαπούνια με μόνο ελαιόλαδο ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό τους.
Αν τώρα θέλετε να χρησιμοποιήσετε λυωμένο το σαπούνι σας μπορείτε να το κάνετε άμεσα άντε το πολύ πολύ να περιμένετε καμμιά εβδομάδα. Αν όμως ο οργανισμός σας την τραβάει τη μπαρίτσα του, θα σας συμβούλευα να αφήσετε το χρόνο των 4 - 6 εβδομάδων για καλύτερα αποτελέσματα.
Ολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από 1 ημέρα έως 1 εβδομάδα αλλά οι δοκιμές που έχω κάνει (ουκ ολίγες)  μέχρι τώρα  με έχουν πείσει ότι ασχέτως του φούρνου ή της κουβέρτας, τα σαπούνια είναι καλύτερα να τα αφήνουμε να ωριμάζουν με υπομονή γιατί πραγματικά βγάζουν όλες τις υπέροχες ιδιότητες τους ...... as time goes by..................
Ακόμα και στο 7 να είναι το πεχά τους μόλις βγουν από το φούρνο, όσο περνάει ο καιρός και πιο σκληρά γίνονται οπότε δεν λυώνουν και δεν γλιτσιάζουν τόσο εύκολα και ακόμα καλύτερες ενυδατικές ιδιότητες μας χαρίζουν. Εχω δοκιμάσει σαπούνι καλλυντικό με 7 πεχά, στις 2 ημέρες, στην 1 εβδομάδα και φυσικά μετά από 3 μηνο και σας βεβαιώ ότι όσο καλό κι αν ήταν στις αρχές δεν συγκρινόταν με τίποτα στο 3 μηνο. Μια φορά μάλιστα, κάπου είχε κρυφτεί μια μπαρίτσα ενός έτους. Δεν έχω λόγια, φίλοι μου, δεν έχω λόγια. Η απόλυτη απόλαυση!!!!!!!


Εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να ενημερώσω κάποιους φίλους που ανησύχησαν για την υγεία μου ότι ΔΕΝ πάσχω από αχρωματοψία. ΟΥΔΟΛΩΣ!!!!! Εναν πανάλαφρον αστιγματισμόν και μία ελαφριά πρεσβυωπία (τςτςτςτςτςτςςςςςςς, τόσον νέα και τόσον πρεσβύωψ????) είναι αλήθεια τα διαθέτω η γυναίκα αλλά αχρωματοψία ΟΥΧΙ!!! Καρατσεκαρισμένο τώρα αυτό που σας λέω με βούλα οφθαλμιάτρου!!!
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πω ότι τα σαπούνια μου βγαίνουν με 7 ή μάξιμουμ 8 Ph αν δεν είναι γεγονός. Στα 3 χρόνια που ασχολούμαι με τις σαπωνοπαραγωγές θυμάμαι ότι κάπου στις 3 φορές βγήκαν σαπούνια με 9 και 10 πεχά. Και δυστυχώς ήταν αυτά, που ακόμα και μετά από λίγες εβδομάδες, ενώ το πεχά τους έπεσε στο 8, δεν μου άρεσε καθόλου η αίσθηση στο δέρμα και .... Ω! ναι, τ'ομολογώ τα πέταξα.

Το πριν!!!


Το μόλις!!!
Το αμέσως μετά!!!





Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που προτιμώ την μέθοδο του φούρνου. Το χαμηλό πεχά από την πρώτη στιγμή. Αυτό που δεν μου αρέσει μόνο είναι ότι αν χρησιμοποιήσουμε ατομικά μικρά καλουπάκια, τα σαπούνια δεν βγαίνουν τόσο όμορφα όπως όταν τα αφήνουμε εκτός φούρνου.
Δείτε εδώ για να καταλάβετε τί λέω!!!!

Μέθοδος φούρνου!!!

Και μ'αυτά και μ'αυτά φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσουμε, π.χ. της κουβέρτας ή του φούρνου, του ριγμένου ή όχι νερού, τα σαπούνια  μας απαιτούν και χρειάζονται και φυσικά το αξίζουν να πάρουν το χρόνο τους.
Ιδανικά 4-6 εβδομάδες για τα πιό καλλυντικά μας και γύρω στους 6 μήνες για τα υπέροχα καστιλάκια ή μπαστιλάκια μας.
Ξέρω ότι πολλοί θα παθαίνετε τώρα μια αλλοφροσύνη, ειδικά αν είστε της δικής μου συνομοταξίας (της γνωστής ράτσας "άντρα θέλω τώρα τονε θέλω") αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.
Η ενασχόληση με τη σαπωνοπαραγωγή είναι μεγάλη αγάπη και όπως σε όλες οι μεγάλες αγάπες πρέπει να δώσουμε κι εδώ τον χρόνο να ωριμάσει και να αποδώσει τη μέγιστη ομορφιά της!!!!!!!!!!!!





 Καλές και μυρωμένες δημιουργίες!!!!

1 σχόλιο :


  1. Γεια σου
    Ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης έχετε πρόβλημα να πάρει ένα δάνειο στο επίπεδο των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δεν έχετε να ανησυχείτε για. Θέλετε να επωφεληθούν από μια πίστωση για την κατάσβεση των έργων σας, θέλετε να επωφεληθούν από ένα υπόβαθρο του εμπορίου, θέλετε να λάβετε πίστωση για την χρηματοδότηση των σπουδών σας στο εξωτερικό, που θέλετε να αλλάξετε το αυτοκίνητο, σας εξοπλίσει με συσκευές, σας προσφέρουμε ένα νέο σπίτι. Απολαύστε πολλές μορφές προσωπικά δάνεια για να καλύψει όλες τις ανάγκες σας. Είμαι ένα άτομο με ένα κεφάλαιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να κάνει δάνεια σε ανθρώπους με οικονομικές δυσχέρειες σε ποσοστό από 2% έως 4%. Επωφεληθείτε από την εμπειρία μου είναι απλή και γρήγορη. Αν ενδιαφέρονται και σοβαρή, επικοινώνησε μαζί μου. Απευθείας μέσω e-mail: leferfrancisjean@gmail.com
    Καλά για εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή